Hervay Ügyvédi Iroda - Kreatív jogi megoldások minden helyzetre

~ Kreatív jogi megoldások minden helyzetre ~

Kérjen konzultációs időpontot! +36 30 914 18 91

szombat, 28 június 2014 00:00

Az új Ptk. egyik legfontosabb újdonsága: a sérelemdíj

A régi Polgári törvénykönyv közel ötvenöt évig szabályozta a civil kapcsolatainkat és a gazdasági forgalmat. A törvényt még az új Ptk. március 15.-i hatálybalépése után sem kell „kidobni”, mert az új törvény kimondja, hogy annak szabályait csak a hatálybalépését követően keletkezett jogviszonyokra, az azt követően bekövetkezett tényekre és körülményekre kell alkalmazni.

 

A sérelemdíj új intézmény a Ptk-ban, párhuzamosan azzal, hogy megszűnt a korábban is ellentmondásosan kezelt, hányatott sorsú nem vagyoni kártérítés intézménye. érelemdíj váltja a nem vagyoni kártérítést. Akkor is lehet majd sérelemdíjat kérni, ha az embernek megsértették a személyiségi jogait, de nem érte semmilyen kár. A bíróság azonban vélhetően bizonyos esetekben kimondja majd, hogy bagatell volt a kár, és ez esetekben nem jár a kártérítés.

Szerző: Dr. Hervay Viktória, Ügyvéd

Jelentős tapasztalatom van a polgári jog, a gazdasági jog, valamint a közigazgatási jog területének legkülönbözőbb szegmenseiben is. 2010-ben nyitottam meg saját irodámat, hogy hivatásomat egyéni ügyvédként folytassam tovább. Tudjon meg rólam többet »