Hervay Ügyvédi Iroda - Kreatív jogi megoldások minden helyzetre

~ Budapesten, Gödöllőn és Online ~

Kérjen konzultációs időpontot! +36 30 914 18 91

szombat, 28 június 2014 00:00

Likviditási gondokat okozhat az Áfa törvény változása

Likviditási gondokat okozhat az Áfa törvény júliustól hatályos módosítása azon cégeknél, amelyek a nyújtott szolgáltatásról időszakonként számolnak el. Erre a továbbiakban nem lesz lehetőség, ezért gyakorlatilag előlegezniük kell az áfát.

Az Áfa tv. 2014. július 1. napjától hatályos 58. § (1) bekezdésének módosított szövege, valamint az új 58. § (1a) bekezdése értelmében a közszolgáltatásokat végző cégek kivételével minden olyan cég, akik a nyújtott szolgáltatásról időszakonként számolnak el, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét rendszeresen ismétlődő jelleggel, meghatározott időszakra állapítják meg - így a munkaerő-kölcsönző cégek valamint az iskolaszövetkezetek is - kikerülnek azon cégek köréből, akik az áfát a fizetési határidőnek megfelelő időpontban számolhatták el és fizethették meg. Ez azt jelenti, hogy eddig ezek a cégek akkor fizethettek áfát, amikor az ténylegesen meg is érkezett a számlájukra (a késedelmesen vagy egyáltalán nem fizető vevőket itt figyelmen kívül hagyom, ilyenek minden szektorban léteznek).

Az új szabályozás szerint az áfát a teljesítés hónapját követő hónap 20. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük. Mivel e cégek is jelentős arányban dolgoznak 30, 60, esetenként 90 napos határidővel fizető nagyvállalatoknak, ezért gyakorlatilag egy-három hónapig kénytelenek az ÁFA összegét megelőlegezni. Mivel ezek a cégekre nem jellemző az erős tőketartalék, valamint a piaci versenyben kialakult áraik alapján a bevételük 85-90%-át bérre és ezek közterheire fordítják, nem rendelkeznek fedezettel az ÁFA előlegezésére. Így abba a helyzetbe kényszerülnének a jogszabály hatálybalépésével, hogy választaniuk kellene: bért ne fizessenek, munkáltatói közterheket vagy áfát - mondja Simon Balázs, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója. http://hvgorac.hu/sites/portal/jogihirek_2014_05.html#2597

Szerző: Dr. Hervay Viktória, Ügyvéd

Jelentős tapasztalatom van a polgári jog, a gazdasági jog, valamint a közigazgatási jog területének legkülönbözőbb szegmenseiben is. 2010-ben nyitottam meg saját irodámat, hogy hivatásomat egyéni ügyvédként folytassam tovább. Tudjon meg rólam többet »