Hervay Ügyvédi Iroda - Kreatív jogi megoldások minden helyzetre

~ Budapesten, Gödöllőn és Online ~

Kérjen konzultációs időpontot! +36 30 914 18 91

kedd, 27 május 2014 00:00

Zártkertek adásvétele az új földtörvényben

Jelentősen megnehezíti a zártkertek adásvételét az új földtörvény. A legegyszerűbb esetben is hónapokig tart a procedúra - rengetegen élnek ilyen területen, közülük kevesen tudnak a változásról.

Az idén hatályba lépett Földforgalmi törvény szabályait kell alkalmazni minden ingatlanra mely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő és fásított terület művelési ágban, vagy tanyaként van nyilvántartva - a zártkerti ingatlanok e szerint szinte kivétel nélkül földnek minősülnek. Az egyik legfontosabb szabály, hogy vételárat a vevő csak a hatósági eljárásban hozott határozat kézhezvételét követően fizessen, hiszen a hatóság döntésével derül ki, hogy a szerződés az eredeti vevővel vagy az elővásárlásra jogosulttal jön létre.

Zártkerti ingatlan adásvételekor az adásvételi szerződést – annak aláírásától számított 8 napon belül – meg kell küldeni az illetékes önkormányzat jegyzőjének, kifüggesztés céljából. A kifüggesztés időtartama 60 nap, az elővásárlásra jogosultak e jogvesztő határidőn belül gyakorolhatják e jogosultságukat. Ha az elővásárlásra jogosult jelentkezik, akkor az adásvétel az eladó és az elővásárlásra jogosult között jön létre. Ezt követi a jogügylet hatósági jóváhagyása, amelyre az illetékes mezőgazdasági igazgatási szervnek van hatásköre. Az eljárás alapesetben 60 nap, de ez akár 120 napra is kitolódhat. A hatóság az eljárás végén határozatot hoz, és csak ezt követően lehet a tulajdonjog átvezetését az ingatlan-nyilvántartásban kezdeményezni.

Szerző: Dr. Hervay Viktória, Ügyvéd

Jelentős tapasztalatom van a polgári jog, a gazdasági jog, valamint a közigazgatási jog területének legkülönbözőbb szegmenseiben is. 2010-ben nyitottam meg saját irodámat, hogy hivatásomat egyéni ügyvédként folytassam tovább. Tudjon meg rólam többet »